zondag 26 februari 2017

De Vijver


Op 17 juni vorig jaar begon de loonwerker met het graven van onze vijver. Met een heus eiland en een aarden wal op het noorden voor begroeiing.



In onze vakantie in augustus een pad rondom de vijver en een terras bij ons 'prieel' laten bestraten.
De vijver is globaaal 30 x 15 meter en het pad om de vijver is bijna exact 100 meter lang.



Toen maar wachten wat het grondwater zou doen, weinig dus. Daarom een put laten slaan en  er een pomp op aangesloten. Het water komt van zo'n 15 meter diep en wordt na oppompen met een buis onder het pad door in de vijver geloost. Zakt het waterpeil dan zetten we de pomp weer enkele uren aan. In november berg ik de pomp weer op om in april weer aangesloten te worden.
Op de foto: Blauwe slang pompt het water omhoog en de gele slang loost het water in de vijver.



In september de vijver  gevuld na eerst alvast waterplanten gepoot te hebben. Vooral bij waterlelies is dat een stuk gemakkelijker dan laten afzinken. Onze waterlelie komt nog uit het vijvertje wat we in Groningen hadden en heeft jaren in een cementton overleefd (en gebloeid).
Ook lisdodde,fonteinkruid, zwanebloem en wollegras op de bodem geplant.
Daarna ook aantal oeverplanten. Vooral irissen en daglelelies.







Omdat de groentetuin helemaal was verrommeld en een slakkenplaag bijna alles had vernietigd alvast groente op de aarden wal geplant. Boerenkool, tomaten, courgette en wortelen, en met succes.Verder veel Salvias.
In oktober ook de groentetuin opnieuw laten aanleggen met behulp van een kraan, en graszaad gezaaid rondom de groenteakkers. Mijn vriend de grasmaaier kan de boel dan netjes houden.
De moestuin  grenst aan de vijver.

En : In den beginne was alles woest en ledig....




Geen opmerkingen:

Een reactie posten