dinsdag 29 mei 2018

De Krullevaar.

Ze zijn er in toenemende aantallen. Steeds meer nieuwe nesten. Nu ook voor het eerst op ons weiland. Nadat de boer het gras heeft weggehaald.



Nog een pioenroos.

Deze plant staat al enkele jaren in de tuin, maar bloeide nog niet. Nu voor het eerst wel en ik moest in mijn 'opschrijfboek' zoeken naar de naam. 'Sea Shells' dus. En een heerlijke geur.

Niet te fotograferen als plant dus in de vaas. 

Peruaanse hyacinth

Een prachtige bloem. Vaak is dit bolgewas niet winterhard genoeg om mooi te bloeien. Bij mij dit jaar dus wel. Laat geplant en dennentakken erover gegooid tegen vorst.Eind maart takken eraf gehaald, maar wel een bloempot erover gezet bij serieuze vorst. En dan is dit de beloning in mei.






dinsdag 22 mei 2018

Blaue Bristen 2

Vorig jaar aardappelen gezaaid en 11 knolletjes uitgeselecteerd. Om uit te proberen in een pan.
Dit zijn de eerste acht planten anno nu .

Moerbei

Er bestaan ook witte moerbeien. De vrucht van de moerbei lijkt enigszins op een framboos of braam. De kleur is meestal zwart/heel donkerrood of wit. Die van ons is zwart en bloeit dit jaar voor het eerst na al die jaren. Dacht eerst dat er te veel schaduw was, maar nu massale bloei. Het is trouwens een flinke struik van zo'n twee meter hoog. Nu maar wachten op vruchten.


Morus Nigra

Met de voeten in het water

De vijver ontwikkelt zich gestaag.  De twee polletjes wollegras (Eriophorum angustifolium) zijn nu samen een tapijt gaan vormen van ongeveer een vierkante meter. En er hangt wol aan de stengels. Het gras staat meestal onder een paar centimeter water. In de winter kan het meer zijn en in de zomer door lager waterpeil staan het  soms 'droog'.

Zelfgezaaide pioenroos

Geduld is uiteindelijk een schone zaak. In 2009 zaadjes gekregen via de
Scottish Rock Garden Club van een pioenroos specie 'Paeonia veitchii woodwardii'.
Nu voor het derde jaar 2 bloeiende planten.



Elk jaar wordt de plant, die elk jaar opnieuw uitloopt vanuit de bodem, iets groter. Niet hoger dan 50 cm. Het kweken is een langdurig proces en onderweg ben ik heel wat veelbelovende zaailingen verloren.

woensdag 9 mei 2018

Wa Long Pong Sheng



Met zo'n naam hoef je eigenlijk niks meer te zeggen. Chinese pioenroos, Paeonia suffruticosa, vriest niet tot de grond toe af. Ongeveer tot een meter hoog.

vrijdag 4 mei 2018

Een appeltje voor de dorst. 

Het is een kwestie van lange adem. Ik ga appelbomen kweken uit zaden. Een wilde soort 'Malus baccata mandschurica'. Op 30 december zaden in nat keukenpapier gevouwen en in plastic zakje in de koelkast gelegd.
Twee maanden laten liggen. Wat schets mijn verbazing, allemaal kiemplantjes begin maart. Opgepot in grotere potten  met keukenpapier er bij. Nu al aardige plantjes.